Mamma, underbara mamma.

Jag måste ändå bekänna att tyvärr alldeles för ofta kallar jag henne morsan kort och gott. Vet att det kanske inte klingar så bra i alla öron, speciellt nu när jag är i slutet av min ungdom... :D :D men det sitter i sedan skoltiden.

Då kallade alla sina föräldrar för morsan och farsan och de få som sa mamma och pappa var de som satt längst fram och hade högsta betygen, som aldrig var ute efter kl 18.00, som aldrig råkade dra en svordomsramsa, aldrig aldrig någonsin sa emot sina föräldrar. Kan säga att jag inte riktigt var så. Man tänkte aldrig på det just då, men nu tittar man tillbaks och jämför nu och då och hur lättpåverkad man egentligen var i skolan med kompisar och allt runt omkring. Vilka knasiga teorier man hade om allt möjligt....

Jaja, nu ska jag inte haka upp mig på det som passerat med en väldig fart, utan nu ska jag studsa in i bilen och fara till morsan...förlåt .... mamma och pappa och hämta hem middagsmat som hon har varit så snäll och lagat åt oss. Jag känner att jag inte har tid att fara till till dom och stanna där och äta för Cassandra har sin ridkurs idag kl.1700. Är skönt att äta maten hemma i lugn och ro.
Jag har " bara " hunnit tömma totalt en hel termos med kaffe och halva dan har inte passerat ännu. Kommer just på nu i skrivande stund att jag har glömt att äta frukost. Golven är skurade på nedervåningen här hemma. Lusten till att sjasa bort dammråttorna där uppe verkar avtagit en aning nu när jag bara skulle sitta en kort stund framför datorn, samtidigt bläddra igenom de senaste numret av en hästtidning medans jag tar en kopp kaffe, men den lilla stunden ser jag nu har bara påbörjats för drygt en timma sen :)

Måste lätta nu från stolen och fortsätta med städandet. Macka kan jag ta senare.


Jag har bakat för tredje dagen på rad. Det blev Dumlekakor, igår Dajmkaka och på lördag bakades
smarriga Äppelmuffins. Recepten finns på min icke uppdaterade sida ifall du blir frestad ( måste nog göra en liten ansträngning med nyare bilder och innehåll även där ).

Typiskt mig när jag blir i bakartagen. Sällan det blir bara en sort och bak under en dag, utan gärna massor under ett par dagar och sedan ingenting i nån/några få veckor bara innan nästa ryck då allt är slut.

Vilken bulla/kaka är din favorit ?


Har förresten glömt att nämna att Especial och Zafreño fick varsin ljuvlig massage förra veckan. Det var första gången för E och efter ett tag verkade han mycket nöjd. Det var en bekant till hästskötaren som just utbildat sig i bla hästmassage och var på besök i Gällivare. Kan lova att både hon och hästarna verkade trött när allt var färdigt :)

Jag har även fått lite tips på stretchövningar som passar bra efter ridning och nu när jag själv känner efter så hade det inte varit helt fel med massage för min egen del heller. Kanske man bokar en tid för en välbehövlig " paus " från vardagen för att njuta en stund.

Tittade nyss på det fina gardintyget som ska sys till köket, men upptäckte att symaskinen är kvar i stugan. Fast om jag känner mig själv så hade nog lusten försvunnit om den vore hemma bara av att titta på den.

Ofta är det för mig att det man inte har, det behöver/ saknar man direkt än om det fanns nära till hands.


Dagarna bara rinner iväg igen. Önskar det fanns en " bromstablett  " för att saaakta ner tiden:)
Eller så kanske få ha barnens energi 1-2 dagar åtminstone varje vecka....jäv... va mycket man hade fått gjort.
Eller dygn som är 48 timmar istället för 24.....
Eller ledighet som varar lika länge som den norrländska vintern....

Nu när man sakta men säkert börjar komma tillbaks till dessa vardagsrutiner, så är det enormt mycket som borde
göras nu ( fast gärna redan igår hihihi) men orken och min inspiration saknas. Kanske du också känner igen dig lite ?

En positiv sak som jag glädjs åt just nu är både snabb och mycket efterlängtad. Ju snabbare desto bättre....

Mitt mobila bredband är riktigt snabb nu när vi är på hemmaplan ( i stugan är den sååå seeeeg ). Jag hinner inte ens fundera på att lyfta upp kaffekoppen så har den bytt sida. Äntligen!!!


Idag har jag, Cissi och Cassandra kört hem ( till Gällivare ) Especial. Dom andra tar vi med oss på söndag när vi avslutar vårat sommarlov för denna gång. Det är bara att inse att hösten har kommit med rasande fart och kommer att stanna ett bra tag till. Bikinin och sommarkläderna får inta sin plats igen längst bak i garderoben. Vardagen är ikapp.

Igår fick både Especial och Zafreño var sitt rejält arbetspass av Sandra på gräsmattan som föreställer ridbana.....eller så är det tvärtom. Ska vara sand men stalldrängen har nog semester ännu :D 

Kan bara säga att hon var enormt nöjd att få rida dom och jag tror att hon ler ännu, men dock med " Zeb Macahan " stil ( bredbent )pga träningsvärk :)

Jag trodde att hästarna skulle vara ovanligt framåt fast inte med samma ork nu efter lite sommarvila, men hon fick verkligen jobba för att få igång dom. Det var hennes premiär med att rida dessa hästar men jag tror inte det var sista gången heller. Lite bilder  istället så får ni lista ut själv hur nöjd hon och hästarna såg ut att vara.

 


Känner mig glad över att Zafreño har börjat bli riktigt duktig vid lastning.
Senaste 2 dagarna har jag och Cissi tränat honom med bra och snabbt resultat ( peppar,peppar, ta i trä...)

Första dagen så " frös " han fast som vanligt med en framhov på rampen och blev ståendes där. Så tjurig att varken färskt gräs eller hästgodis dög ens att nosa på, utan han tog tom en liten vila där med fladdrande ögonlock precis som att en skalmanklocka hade ringt för en vilostund. Efter ca 45 min så fick vi in han till slut och där fick han stå en stund med "godis" och beröm. Backade ut han och lät han beta en stund för att sedan prova igen.... Rakt in gick han med bara en kort stunds betänketid ungefär halvvägs. Gissa om vi blev både förvånade och glad...

Andra dagen tänkte han först tjura men kom nog snabbt ihåg hur trevligt han hade inne i transporten dagen före. Det fanns ju inget  läskigt monster där inne som slukar hästar utan man får ju både beröm och lite godis. Tog ut han igen och in i transporten utan tvekan. Duktiga Zafreño.

Att lasta hästar, träna hästar inför lastning finns det många sätt att göra det på, både bra sätt och mindre bra sätt.

Min tanke med lastning är att det ska gå smidigt och att hästen ska gå in "själv" med gott självförtoende, utan rädsla eller stress. Man kan korsa linor bakom rumpan och få in en rädd/tjurig häst.......
MEN då tycker jag att hästen INTE fått en ärlig chans att vänja sig vid lastning som borde vara lika självklart som att hästen ska stå still när man ska sitta upp.

Jag har fått inspiration av Ann-Louise som Klickertränar sina hästar, hundar med helt fashinerande resultat. Och att hästar kommer på så fort vad allt går ut på trodde inte jag det var möjligt. Hennes sitter ligger och apporterar??!!!! ja.... hennes hästar tränas även på att apportera med mycket goda, snabba resultat.

Denna träningsmetod användes vid lastningen och det är så häftigt när man ser hur snabbt dom kommer på hur de ska göra för att få belöningen. Hästarna kan bara inte motstå när frestelsen blir för stor, och dom " glömmer " bort vad som är läskigt..

Strålande sol hela dan, men det känns  alltför väl att hösten är runt hörnet :(

Det här var nog en av dom sista turerna denna sommar med båten. Vi tog med lite fika, glatt humör och några bekanta och for med båten till Luleå. På en charmig ö har Luleå sin båtklubb med restaurang som serverar riktigt god lunch, så där stannade vi för att luncha, barnen tog chansen att bada trots att det var ganska kallt i vattnet ( +15 ).
Båtturen mellan Storön- Luleå tar ca. 1 tim.

Läste för någon dag sen att skärgården här i " lilla " Kalix är unik med det bräckta vattnet ( 0,2 % ) och
mer än 800 öar ??!!!!

Man lär ju inte hinna utforska allt detta innan man hamnar under jord.

En av hästskötarna, Therese och hennes mamma kom förbi idag för att se hur hästarna har det....eller var det kanske hur vi har det i våran stuga :D

I vilket fall som helst så var det trevligt med " nytt " besök. Vi åt massor med fläskfile, flintastek, korv, hamburgare och klyftpotatis. Jajajaja...det blev många sorter på grillen....
" Vi " ( mest barnen ) hade olika förslag på vad som skulle grillas så det slutade med en salig blandning av allt som passar allas smaker, och allt gick faktiskt åt.

Fick en efterskottspresent av Therese och det var en jättefin ljuslykta som jag ska leta en riktigt bra plats åt.
TACK SÅ MYCKET än en gång.

Känner mig trött så jag tror det blir lite ZZZzzzz strax... Sov Gott !!Sista dagarna har så har vi hunnit med shopping, varit till Western Farm i Boden, härliga eftermiddags och kvällsturer med båten, åkt med barnen till Luleåkalaset för att åka karuseller......

Orkar inte skriva mer denna gång men jag visar bla några bilder som Cissi har fotat ( tom. jag har fastnat på bild hihihi ) under våran båttur och visst blev dom underbara !!!  Tack Cissi :)

Bilden ovan är från Western Farm då barnen åker vagn bakom en "nordis".Om drygt 2 veckor börjar skolan för barnen, och då är även våran lååånga semester slut :(

Det är nästan som en slutspurt med allt runtomkring oss just nu. Har inte ens tittat på datorn senaste tiden utan nu när det är lite svalare i luften på dagarna så är det lite mer städning och pysslande utan att man svettas bort. Nätterna här uppe hos oss norrlänningar har också börjat bli riktigt mörk men än så länge bara för nån timma innan det ljusnar igen.

Vad har du gjort i sommar?

För två dar sen satt jag ute och drack kaffe tillsammans med en bekant till att börja med i lugn och ro. Efter ett tag kom äldsta pojken till bordet och började tjata om att köra cross. Nix pix, sa jag och föreslog att han och hans kompis skulle fiska istället men tydligen var det för jobbigt att ta cykeln 5 min bort till fiskestället.
Till slut sa jag åt han att gör vad som helst bara du inte står och tjatar vid bordet om dessa crossar.

- Jaja, då rider jag Especial istället, sa han
-  Nej, jag tänker inte börja sadla och tränsa han nu när vi har främmande så det kan vi göra senare sa jag.
- Då går jag själv till hagen och hoppar upp på han och rider iväg.
- Gör det och lycka till, sa jag i tron på att det var en typ av lustig kommentar från honom.

5-10 minuter senare hör vi honom säga : Stanna, jag kommer inte ner....
Vi vänder oss mot hagen där ljudet kommer ifrån och tittar med stora ögon av förvåning...

Especial  skrittar i lugnt tempo i hagen i riktning mot oss med pojken på ryggen.
Min första tanke var att jag inte bara kan hoppa upp från stolen och rusa fram mot dom för det kanske sätter fart på hästen. Jag ställde mig upp och skulle precis ropa att han måste sitta lugnt och stilla, hålla i manen så hästen inte får för sig att öka farten men det var försent.
Pojken rörde sig från sida till sida tittandes ner och började hala sig bakåt....... Especial började lite tveksamt att trava men då glider han bakåt, över rumpan med ryggen före, landar med ett duns mitt bland stenar och brännässlor. Especial stannar till men kommer sen fram till mig och tittar bakåt fundersamt vad som egentligen hade hänt.
Erkänner att jag hade svårt för att hålla mig för skratt, för jag kan ännu inte ens förstå hans påhitt och att han verkligen hade modet att genomföra det som annars var ett skämt från början för att kanske få lite uppmärksamhet. Men efter att jag rekat så det inte var brutna armar och ben så frågade jag vad han riktigt hade tänkt att den ridturen skulle leda till......Då svarar han att du brukar ju göra så mamma, och då tänkte jag att jag också klarar av det. Det enda var att han glömt att " styr-gas- och bromshjälpmedlet"  sk. tränset saknades vid hans ritt....

Han hade tur i oturen ändå. Han undkom med bara förskräckelsen ( en lärdom rikare i livet ), blåsor på armar och ben av nässlorna och ett riktigt gott skratt åt sitt eget påhitt efter att tårarna torkat upp.....


RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...