Fel, det har blivit nåt jättegalet. I MORSE har jag publicerat inlägg om mina frågor till andra bloggare...MEN det har hamnat längre ner på min Blogg den
24/4. Alltså mina frågor har hamnat som ett tidigare inlägg den 24:e april. Så ni som sökt hittar det där, och är det någon som vet varför det blivit så
tokigt så är jag tacksam för svar:)


Sååå mysigt det kan bli med en vilostund i vårsolen.


Frågor från Anna som jag har svarat på med glädje

1. Minns du första gången du red på en häst? Berätta! Tyvärr inte, men underbara mamma har sagt att jag var kring 3 år första gången och gungade, vickade på hästryggen med ett stort leende.

2. Favoritinspiratör/er i hästvärlden? Hästarna

3. Har du sparat gamla hästtidningar? Inte tidningar från yngre dar, men är hopplös nu på att köpa hästtidningar och fototidningar, som jag aldrig hinner/orkar läsa färdigt innan nästa nummer :)

4. Hur mycket är maxbeloppet du kan tänka dej att köpa en häst för? Det beror på  ;)

5. Vad lyssnar du på för musik helst? Lyssnar på det mesta utom Klassiskt och jojk, fast de ljuva balladerna med bl a Scorpions, Whitesnake, Metallica ligger mig väldigt varmt om hjärtat, men även Bruno Mars, Rihanna, mf...

6. Om du lyssnar på radio, vilken kanal väljer du? Inget annat än Mix Megapol och Rockkanalen.

7. Något du inte missar på tv´n? Myrornas krig ( somnar oftast )

8. Om du ska unna dej något riktigt gott, vad skulle det bli då? En till kopp kaffe och en nybakad bulle, fast  bagerskan har legat på latsidan så det får bli en torr kaka då:)

9. Om du skulle unna dej något riktigt fint, vad skulle det bli då? En till PRE kanske hihi. Skämt åsido men det skulle sitta fint att unna sig själv en liten SPA-weekend med mycke massage, god mat och vila från alla "måsten "

10. Drömresa, något du redan upplevt eller fortfarande drömmer om? Drömresan jag haft besannades för några år sen då jag åkte till Spanien för att att finna min enhörning. Att vara i princip omgiven av alla dessa skönheter vars man än tittar, vacker natur, trevligt folk och supermiddagar....Kan det bli bättre ?? Och jag drömmer om att göra det igen fast bättre planerad och baaara titta och njuta denna gång, inte köpa ;)

11. Vad är det allra bästa med orten du bor på? Att det aldrig är för sent att flytta.. Eller att det kan inte bli värre än det är hihi ;)  Ärligt talat så trots att Gällivare är ett litet samhälle och man är lite hemmablind, så finns det möjligheter till allt från A-Ö, bara Kommunen vaknar upp och ser till vad som kan bli bättre för oss och turisterna.

Fryser din häst?

Varför hästen inte behöver något täcke och om hur pälsen fungerar.

Päls:
Till skillnad från människan är hästens kropp gjord för att hålla värme. Kroppen är kompakt, benen har få muskler som behöver blod, nosen är gjord för att värma luften för att minska nedkylning via lungorna. Matsmältningsorganen är av stor vikt för att hålla värmen. Hästen har många fiffiga system som håller den varm. Hårremmen kan ställas upp en aning så det får plats med mer isolerande luft. När det är kallt strömmar blodet inte lika ytligt. Hästar är bra på att darra, vilket producerar mycket värme.
När det ändå blir kallt bygger hästen vinterpäls (vilket också påverkas av ljuset, hästar på stall får tjockare vinterpäls) ända till december. I vinterpälsen finns olika sorters hårstrån, tunna, fina hårstrån, hårdare hårstrån som håller upp de finare, hårstrån som skyddar mot regn. Om hästens päls inte förstörs med allt för mycket borstning eller schamponering, håller huden sig alltid torr. Har du sett en häst ute i snön där snön inte smälter bort? Ett bra exempel på att pälsen är maximalt isolerande och inte släpper ut någon värme. När det är kallt blir hästen dock mer hungrig och behöver mer grovfoder för att hålla värmen.

Svettig häst:
Många tror att hästen blir förkyld när den är svettig och ställs i hagen, för det blir ju vi. Men att tänka att en häst är en så fantastisk varelse som har evaluerat till att kunna springa ifrån en tiger, för att sedan dö i lugninflammation när den blivit svettig efter äventyret, är det sannolikt?
Låt oss börja med lite fakta. Allt som är blött är inte per definition också kallt (tänk på dina ullstrumpor som även värmer när de är blöta, som alla genomvintrade lantisar vet). Det torkar fortare när det finns luftström (tvätten som torkar snabbare när det blåser lite). Något som är blött men inte dunstar av, förlorar inte värme (tänk våtdräkt som surfare har). Fukt vill gärna vara i trånga utrymmen (mellan fibrerna i handduken, mellan de fina hårtråna på hästen).
Vi människor har ingen päls och när vi är blöta torkar vi genom avdunstning. Detta går så pass fort att vi kan bli sjuka. Hästens päls ser till att ingen avdunstning sker på huden när hästen är svettig. Istället transporteras fukten till utsidan av pälsen där den avdunstar och kyler ner. Huden är samtidigt torr. Har du sett små fuktdroppar efter en stund på ditt ulltäcke/fleecetäcke som du lagt på hästen? Hästen har en egen exakt likadan mekanism som gör ulltäcken fullstädigt onödiga. Att lägga på ett täcke på hästen är Antropoformism. Däremot ska du självklart skritta av din häst ordentligt så den inte svettar längre och huden är torr när du kommit tillbaka.

Vintertäcken:
Med tanke på att hästen behöver ställa upp pälsen för att skapa isolerande luft mellan hårstråna, kan du tänka dig vad som händer när du lägger på ett täcke som hindrar hästen från det. Täcket är inget extra du lägger på. När hästen ska sätta vinterpäls och har täcke på sig, sätter den helt enkelt mindre päls, så du har täcket istället för en tjockare päls. Med ett täcke tar du bort hästens eget värmeregleringssystem. Hästen kan reglera värmen vid behov, ställa upp pälsen för att få mer värme på kort sikt, bygga mer päls på lång sikt. När du lägger på ett täcke kan hästen inte själv anpassa sig till det som är lämpligast.  Vissa människor lägger på ett täcke just för att du inte vill ha vinterpälsen på hästen. De kanske inte tycker det är snyggt, eller domaren på tävlingen kanske inte är tillräckligt utbildad för att kunna uppskatta en fin och hälsosam vinterpäls, eller så vill du inte att hästen blir svettig. Men det har vi ju redan redat ut här ovan.

Källa och mer info om det på engelska: http://www.paardnatuurlijk.nl/weetjes/index.htm

Hittade denna tänkvärda och intressanta artikeln på Naturalhorsemanship.ifokus.se

Jag personligen håller med om att man inte bör täcka hästar i tid och otid. Dom är skapta för att klara kyla förutsatt att dom givetvist också har tillgång till grovfoder. Har nämnt tidigare att vi ( som håller på med hästar ) ska låta hästar få vara hästar i den mån det går i " deras fångenskap ". Visst finns det situationer som tex en gammal häst som har svårare att behålla värmen, eller en häst som är rakad av olika anledningar. Men i det stora hela tror jag att man täckar hästarna lite i onödan och för bekvämlighet ( hålla hästen mer ren och lättborstad ).

Bara min lilla åsikt:)

 

 


Har lyckats till sist att klura ut 11 frågor till er. Hoppas jag snart får läsa svaren med stor spänning. Jag utmanar vidare Wiilow, Imittlillahus, mammacarola, Equiss, Sarabacksbacka, Ourworldtogether, Jezzans, Hästochhund. Självklart även andra som läser detta :)
 1. Beskriv dig själv med 5 ord.
 2. Nämn minst 1 blogg som jag absolut inte får missa ( inte din för den följer jag redan med glädje ).
 3. Om du vann rysligt mycket pengar....vad skulle du göra först av allt ?
 4. Vilken årstid gillar du bäst och varför?
 5. Om du skulle  få välja nu direkt nånting som din/dina hästar inte klarar av, klappa med händerna och vips så klarar den/dom det... Vad är det i såfall ??   Du som inte har hästar väljer något annat och vad som helst :)
 6. Om du bjuder på mat, vad lagar du helst ?
 7. Du får chansen att gå på 3 kurser, vilka blir det ?
 8. Vad blir du inspirerad av i hästvärlden? Du utan häst, i ditt vardagsliv..
 9. Om du blir ett djur för en dag, vad vill du vara då och varför ?
 10. Vilken plats / land vill du absolut fara till nångång ?
 11. Hur ska en blogg vara/innehålla för att du ska " bli fast " ?

Här kommer frågorna från Johanna som jag har besvarat.

1. Har du några andra intressen än hästar? Alldeles för många intressen och dygnen blir aldrig längre än 24 timmar. Men bl a näst intill allt som har med maskiner, bilar, skotrar och motorer att göra, älskar att baka ( är en riktig gottegris ), trädgård, stark vilja att lära mig mer om foto, jaaaa listan kan göras längre men nu räcker det :)

2. Om du fick välja vem som helst i hela världen att träna för, levande eller död, vem skulle det då vara? Klaus Ferdinand Hempfling ( dansa med hästar ).

3. Varför skulle du vilja träna för henne/honom? Jag kom att tänka på han direkt för hans fina och harmoniska sätt med hästar är ju helt amazing. Vill lära mig av honom hans underbara samförstånd med hästar.

4. Vilken är din favorithästras?
Visst måste jag nog säga PRE- den spanska hästen genom att jag har såna, MEN i mina ögon är alla raser väldigt fina och trevliga fast på olika sätt. Sen beror det på vad man ska använda dom till. För min bedömning i dessa sammanhang så sitter mycket av alla hästars skönhet på insidan :) . Det yttre är " bonus ".

5. Beskriv din drömhäst? En trygg, harmonisk fyrfoting med snälla ögon och lååång man.....Especial är min drömhäst på riktigt, en sann enhörning och om man tror så kan man ana ett horn i pannan ;)

6. Hur många par ridbyxor äger du? För få enligt mig men 1 par vinterridbyxor, 1 par jodphurs- och 1 par
" vanliga " .

7. Om du fick förändra vad som helst inom hästvärlden idag, vad skulle du då förändra? Obligatoriskt
" körkort " för alla som håller på med hästar, barn som vuxna. Dvs mer kunskap om att verkligen kunna tyda hästarnas tysta men tydliga och synliga "språk". Att låta hästar få vara hästar. Förstå att de flesta gånger det inte går som man tänkt, så beror det oftast på oss som inte är nog tydliga vad vi vill. Tyvärr ser man alldeles för ofta ryttare som slår med piskan, bankar i sidorna och gormar på hästen att den är knäpp. Hur får man ett bra samförstånd med hästen i ilska och med smärta ???

8. Om du tänker dig all hästkunskap som du idag besitter, och vi säger att du skulle få minnesförlust & bara fick behålla en kunskap, vilken kunskap skulle du då behålla? Hmm,svår fråga.. Kunskapen om att jag ska prata mindre med hästen och stanna upp och lyssna istället, alltså hästens kroppsspråk och de små signalerna som hjälper oss till ett underbart hästligt partnerskap ;) Hoppas det inte blev för grötigt och djupt nu.

9. Varför får hästar dig att må bra? Bra fråga och svårt att sätta ord på känslor till sina håriga vänner, men dom ger mig en sån otrolig energi och värme, trygghet, närvaro och fast jag har haft en dålig dag så rinner allt bort direkt jag kommer till stallet. T o m att mocka får en på bra tankar och nya ideér kläcks.

10. Berätta en hemlighet om dig och hästar som ingen annan vet? Då är det ingen hemlis nå mer :)..okeidå;) bara för att svara på frågan så om mina hästar kunde prata så skulle dom vara starka rivaler mot sambon hihi ;)

11. Om du blev tokallergisk mot hästar, vad skulle du då fylla dina dagar med? Dagarna skulle vara precis som nu, men fyllas av allergianfall av olika slag med alla tänkbara preparat för lindring och bot in i det sista hihihi...

Säg inte åt nån vad jag håller på med...
Jag tvättar pengar men inte stora summor dock:) . Ett av barnen kom på mig nyss i tvättstugan då jag hängde upp nytvättade sedlar. - Vad gör du mamma, frågade han. Jag svarade att jag hänger upp allt nytvättat. - Men pengarna då?? Jaa, dom är också tvättade och rena. -Men är det inte olagligt att tvätta pengar mamma sa han med en liten konstig min.
Inte för hemmabruk i den här lilla skalan svarade jag med ett gott skratt.


Stämningen var hög inne i Ishallen i Kalix.

Takida var verkligen grym på scenen och det bästa var att det inte kunde ha varit mer äkta heller.
Allt var helt live från början till slut..
Det var inte bara sångarens grymma röst som imponerade, utan trummisen som spelade solo och visade ett riktigt slående taktsinne utan dess like ( nästan som mig hahaha ) så man nästan blev tårögd.

Bilder från igår


Takida kommer till lilla Kalix idag.

Självklart åker vi ner till stugan för att kunna fara dit och lyssna ikväll.
Vårat trevliga grannpar S och M hakar också på ( faktiskt deras ide´och dom som har fixat biljetter ) , så det blir efter konserten att övernatta i våran stuga allihop. Tyvärr får inga barn följa med denna gång. Det blir en liten minisemester och sist jag var nånstans över natten utan barn var för precis  1 år och 3 månader sen då jag var på hästkurs i Umeå hihihi. Behövligt men samtidigt konstigt att vara i stugan utan att höra det kära syskonbråken ( syskonkärlek snarare sagt )som oftast startar direkt på mornarna ;)

Ha en fortsatt trevlig helg allesammans.

...Lika mycket pengar som hästarna är vacker, så hade jag sluppit efter att maten är undanplockad ta fram symaskinen på köksbordet och laga hästtäcken istället för köpa nya var och varannan dag:)


Står vid spisen och ska laga strimlad lövbiff. Det ska vara lätt och gjort på 15-20 min, i vanliga fall :(
Jag har lagat den här maten till och från i mååånga år, utan och innantill utan att fundera.... Men inte nu!!!
Har värsta hjärnsläppet och står och tittar ner i stekgrytan. Jag kommer inte ihåg vad mer jag ska slänga ner mer än lök och grädde ggrrrrr. Måste titta bland mina recept om det ska bli färdig middag det här året;)


Oj, oj, oj... Har inte bloggat på två dar och nu när jag öppnar ser jag att jag har blivit utmanad av
två helt underbara bloggvänner, Johanna ( Walkyria ) och Anna ( Lyckoprickar ).  11 frågor skall besvaras från vardera...

Riktigt kul och bra motivation för mig som har lite utav bloggtorka, och så var det ju det där med tiden som aldrig står still hahaha..
Sen efter att frågorna har besvarats så ska jag ställa nya frågor vidare till 11 andra. Vilka det blir och frågorna till mig med svaren kommer så fort jag har lite tid över igen:)

- Each tagged person must answer the 11 questions given
to them by their “tagger” and post it on their blog.
- Then, choose 11 new people to tag and link them in your post.
- Create 11 new questions for the people you tag to answer.
- Go to their page and tell them they’ve been tagged!
- Do not tag back to the person who has already tagged you.

Känner mig väldigt trött och frusen. Stack ut näsan genom dörren för att göra en snabb bedömning av väder och vind. Det blåser hårt så jag tog fram vinterridoverallen som jag trodde inte behövs förrän nästa vinter. Det ångrar jag inte en sekund. Den behövdes och jag varken fryser eller svettas nu i stallet.Vädret har varit kanon och t o m mina bleka kinder har fått färg äntligen.

Igår har vi varit i Tjautjas på på en liten " byaskotertävling ". Dragracing med snöstart ( inte mattor som annars ) i full fart 200 meter. Tävlingen passade alla i åldrar från ca 3 åringar till 40+.
Kan säga att det röck i min gastumme och tävlingsnerverna kittlades för mig. Jag har tävlat tidigare ( nästan 10 år ) i skoterdragracing och nu kändes det jättekonstigt att stå vid sidan om och " bara " titta på.
Sambon och några vänner deltog. Han blev 4:a med kissen ( Arctic cat ), vännerna  med placering 2:a och 3:a.
Grattis till er och till nästa år så möts vi alla mot alla... Vänta bara :)

Idag har vi nöjesskotrat bara till Sikträsk och hälsat på i en stuga. Tror att skoterföret är nog borta om ett par dagar om det ska fortsätta tina i detta tempo som det gör.

Sambon siktar högt..

En av de minsta deltagandet


Lite bilder från slalomåkningen

Vy från toppen av Dundret vid backen Soldalssvängen. Det är Gällivare i sikte nedanför Dundret.

Kevin trixar och hoppar....Och UTAN att ramla. Duktig kille :)


Är snart slut och den har varit riktigt trevlig.
Vi har åkt slalom hela dagen på Dundret. Efter det hem och ställa sig vid spisen för att fixa middag.
Denna gång testade jag efter ett nytt recept från Kryddburken. Väldigt snabblagad med bara några ingredienser.
Fläskfilén fick 10 poäng av hela familjen och kommer absolut att göras många, många gånger.

På kvällen fikade vi hemgjord tårta efter att ha varit och gjort nytta i stallet :)

....känner jag mig. Skulle vilja kura ihop mig precis som Nisse ( stallkatten som är hemma hos oss ännu ).

Jag känner mig riktigt trött och det är som att jag har sprungit ett maratonlopp för det värker i hela kroppen. Är nog en förkylning som gror i kroppen, men som inte vill bryta ut ordentligt. Jag nyser och är lite täppt i näsan.

Men men....ingen idé att gnälla nu för det är ingen som lyssnar ändå :)                                                  Måste hitta lite energi och ta med barnen ut och göra något trevligt för det är strålande sol, +4 och  barnen har nu bara 3 dagar kvar av sitt påsklov.                                                      


Jag och Cassandra hade sååå mysigt i stallet med allt från mockning till lite ridning på Especial.

Jag är ju inte PREcis en duktig kamerahanterare men jag tror däremot att dottern har talang, bara hon får chansen att träna lite och får lov ( för mamma ) att springa runt med systemkameran runt halsen :)

Tror att kanske t o m jag kommer att fastna på lite bilder i framtiden ( åtminstone om hon är med ) för några har tidigare funderat varför jag aldrig sätter ut bilder när jag rider. Svaret fram till idag iaf är så enkelt att jag oftast alltid har varit ensam i stallet och då är det givetvist omöjligt.
Nu är det även fler ( mina underbart trevliga hyresgäster ) i stallet så risken är större att jag springer på nån där och slänger kameran i famnen på dom :)

Så här trevligt hade vi ikväll.


Nu är det bara vi tjejer hemma för tillfället..... jaa, jaa ...jag vet att jag kanske har lämnat för bara nåt år sen åldern då man fortfarande kan kalla sig tjej ;D

Men i min underbara dotters ögon så är jag en tjej. Tack Cassandra...

Vi passar nu på att fara till stallet istället..... Kanske en hårig vän får på en sadel så vi kan rida runt lite på stallplan :)

Om vi ingen vinter hade så skulle inte våren vara så angenäm. Om vi aldrig mötte motgång skulle välståndet inte vara så välkommet.

Vi har precis hunnit börja få känningar av våren här uppe i norr, men vintern vill inte riktigt släppa taget.
Utanför köksfönstret snöar det för fullt med flingor stora som bomullstussar nästan. SUUUCK....

Påsken har varit bra med skoterkörning, utegrillning, tappra försök att få solens strålar att ge mig en solkysst hy
( taskigt nog utan större resultat ).
Cassandra fick äntligen också  flyga med sin moffa för första gången. De senaste åren har det alltid fått vara Kim som har fått följa med av den anledningen att han har så stort flygintresse. Han har alltid " hunnit först " vid tillfällena.
Kevin är inte alls intresserad och står hellre stadigt med båda fötterna på jorden.

När vi var på söndag, ett familjärt och glatt gäng med skotrarna vid en sjö som heter Suolajärvi och drack kaffe och påskmust, grillade massor med korv och hamburgare så hördes ett flygplan i skyn som närmade sig oss. Det cirklade ovanför sjön och oss för att till sist när sjön var "skotertom" gå ner för landning.
Det var barnens morfar som kom förbi och stannade till för att fika med oss.
Cassandra såg sin chans och tittade med sin sötaste blick mot moffa och bad om en liten tur. Hon tyckte inte alls det var läskigt utan riktigt roligt, så när moffa skulle flyga hem igen fick han med sig en pratglad och söt andrepilot :)

Igår var vi i stallet och passade på att bränna lite byggrester, dvs avsågade plank som blivit över från byggtiden. Kolgrillen invigde vi också där samtidigt med ännu mera korv ( kommer nog ur öronen snart ). Especial fick sig en riktig genomgång med borstar och flätor av Cassandra. Det slutade med att när vi ledde ut honom hade han 3 dinglande flätor i svansen :)

Hur har din/eran påsk varit?


Så är påsken här hos alla återigen. Påsken kommer att vara stillsam med ägg, skinka, tårta och annat sliskigt godis :)

Jag önskar er alla en riktigt Glad Påsk och att den blir riktigt underbar.


Är det inte än det ena så är det än det andra.... Cassandra har stannat hemma från skolan sen igår. Hon är förkyld och har ont i halsen. Typiskt när påsken närmar sig med stormsteg, men hon hinner nog tillfriskna. Det som oroar mig är alla oss övriga som blir däckade lagomt till helgen så alla utemysplaner blir bortblåst.

Vid 10.30 kommer hovis för att ta sig an alla 3 hästar och jag väntar på att få höra om min teori om Fabbes hovar stämmer. Det har som luckrats upp lite fåror längs med hovväggen framförallt väldigt tydligt på en hov. Vi har gissat att det har nog någonting att göra med den blötsnön som varit länge i hagen, men varför har inte de andra hästarna fått liknande??. Fabbe går barfota och hästarna är ute dygnet runt . Tills i förrgår då jag satt framför datorn och sökte lite om hovar.

Jag hittade en bild på en hov med BÄRRANDSRÖTA och helt ärligt så har jag aldrig hört talas om det. Det liknade nästintill det som Fabbe har fast den på bilden var det värre utvecklat.
Tydligen är det vanligast bland barfotahästar, utvecklas lättare i fuktiga hagar som under vår och höst. Förvärras i syrefattig miljö, dvs man ska inte täppa igen fårorna i tron om att skydda så smuts inte kommer ner dit för då kan problemen förvärras. Det ska rengöras med Vircon eller med nån ( kommer ej ihåg namnet ) spritliknande lösning.
Jag hoppas att hovis har svaret på om det är Bärrandsröta eller vad det nu kan vara, och jag tror det mesta kommer att kunna verkas bort idag.

I förrgår har det kommit en ny hyresgäst ( häst ) till stallet.
Det är Katrins 22-åriga kallblodstravare, Barret som flyttar upp hit från Umeå. Katrin har fått jobb här i Gällivare och har flyttat hit för drygt en månad sen och nu fick hon och Barret till sist återförenas efter att ha varit ifrån varann ett tag :)

Barret fick åka hit med Maria och hennes fina hingst Tyr. Dom har varit i Umeå under helgen och tävlat. Två rosetter till plockade dom hem galant på söndag. Så roligt med deras framgångar och bra nu när betäckningssäsongen börjar att ha fina resultat i " bagaget ". Han ska få visa sin charm åt tjejerna för första gången under detta år. Grattis igen !!

Måste skärpa mig och ta bilder på Tyr också här nån dag. Men nu några bilder på nykomlingen och Especial som ska dela allt i vått och torrt i hagen :)

Barret som har fått några strån att tugga på från " Especials matbord "

Ända mot ända kan ingenting hända, heter det väl...eller?

Barret gör ett litet ryck innan han återgår till maten

Om du är snäller så kan du få ( hö av mig ), och är du inte så får du gå...

 


Ska visa er under kvällen vid tillfälle Especials nyfunna vän. Kan avslöja att den är lurvig och hårig...

Men nu ska jag snabbt duka fram för middag. Doften sprider sig här av ca 2 kg baconinlindad köttfärslimpa som börjar bli klar.


Igår när vi satt i bilen på väg hem från en härlig utevistelse med sol och grillning, så började barnen i baksätet prata om slalom.
Dom planerade om att kanske åka slalom idag om det är bra väder. Kim sa att han nog inte kan åka för han har skavsår av pjäxorna sen sista turen.

Då utbrister Kevin: Det är ju inte med skavsåren du åker med, utan med skidorna :)


RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...