Det blev så sent igår när vi kom hem så jag orkade inte blogga, men gör det nu istället.
Lämnade barnen igår till skolan och begav oss sedan till både Haparanda och Kalix.
Det är länge sen som jag har shoppat utan nån/några av barnen vid min sida och då hinner man inte alla gånger det som man har tänkt, men NU...
In i köpcentrat ( Rajala, tror jag det heter ) och började gå igenom affär efter affär, och i första hand kläder åt mig själv. Oftast blir det massor med snygga kläder....ÅT BARNEN men nu var det min tur, BARA min.
Efter ett tag blev armarna trött av alla påsar och hade inte varit helt fel med lite bärhjälp men jag hade ju hittat lite snyggt åt mig, självklart kunde jag inte låta bli att köpa söta klänningar och kläder till barnen, en och annan julklapp blev det också. Hästskötarna har varit så snälla, och Tomten sa till mig att även dom får en liten klapp till jul..
När shoppandet var över for vi till stugan för att titta till så värmen och vattnet funkar ( inte varit där på 2 veckor ), och tur var väl det. I stugan var det varmt och skönt MEN vattnet hade frysit. Fick slita upp golvet under diskbänken och sätta en värmefläkt så  " isproppen " tinar upp. Förra året frös det också där. Kanske nån måste isolera rörstumpen där under lite bättre, och tror att sambon får den lotten. Efter allt racklande så blev vi bjudna på middag hos våra nya bekanta på Storön och det var supergott.
Mätta och belåtna kom vi tillbaks till GVE vid 21.30 och for raka spåret till stallet för att ta in kusarna. Hem och skickade iväg barnvakterna ( mommo och moffa ), sedan blev det avkoppling framför tv:n tills John Blund hälsade på.

Barnen sover. Hästarna har också fått komma in och gästerna har farit.
I lördags fick vi hit bekanta från Kalix som vi har lärt känna under sommaren i stugan. Kul att dom kommer hit och hälsar på och ser hur vi har det på hemmaplan. Bjöd på Wokad fläskfilè ( receptet finns på min hemsida ) och fick bra betyg trots att rätten är väldigt " enkel " att tillaga, men den är supergod med lagom hetta i. Vi har sedan visat dom runt överallt i lilla Gällivare, självklart även till hästarna och denna helg passade bra för besök när det inte var stendött i samhället som vanligt.
Tomtarnas vinterspel, shopping, liten rundvandring på Kåkstan och där fick barnen åka släde efter häst. 20kr/barn.
Nästan pinsamt... 3 hästar finns i stallet och ingen är inkörd ännu. Nä, nu får jag skärpa mig och flickan hade minsann minne av att jag nämde FÖRRA ÅRET att jag ska köra in Especial så vi kan åka själv på mysiga slädturer... 1 år har gått och inget har hänt ännu bortsett från att vi har provat tolka bakom honom utan några problem trots linorna och ljudet.
Nu ska jag inta soffläget en stund och försöka titta lite TV innan ögonlocken stängs för denna kväll.

Förvandling till...-26˚ute och absolut ingen fundering idag heller om man ska rida. Vilodag för dom stackrarna  igen, men en perfekt dag för julbak. Idag blev det Lussekatter i hästväg. Stora och saftiga så man nästan kan dela med sig 2 pers/bulle.
Men gott är det och för min del som är ett litet bullmonster så passar det bra med stora bullar, och det " bästa " av allt är att det är bara jag i familjen som gillar Lussekatter så jag får ha dom för mig själv. Sambon tycker att jag förstör huset med saffranslukten och jag kan fortfarande efter alla år inte förstå hur man INTE tycker om varken lukt eller smak av saffran. Det är läge att baka lite extra ( måste retas lite ) och det är bara att gilla läget eller fly ut från huset. Här ska det minsann bakas, stora och små, några med socker på ( eller saffran ).
Tog med nu ikväll till stallet varsin påse med nygräddade bullar åt mina snälla skötare. Hoppas det smakar bra för dom och att dom inte är anti mot väldoftande bullar.


Less på kylan och dessa genomfrusna vattenhinkar. Har precis beställt julklappar till mig själv ( egentligen till hästarna ). 2 st Thermobar-hinkar kommer om ett par dagar och kommer nog att uppskattas. Hästarna får i sig de vatten dom behöver utan problem, men gladast blir nog jag och skötarna som slipper byta ut frusna hinkar flera gånger om dan. Dyra saker men värt varenda krona och mina ryggproblem skonas också. Ska hoppa i stallkläderna och göra undan dagens sysslor där med mockning och fylla en massa hösäckar igen. Skitkul! Det är - 23 så det är bara att sträcka på sig, se glad ut. Myggfritt ute iaf.

Äntligen fick jag ta fram julpyntet. Visserligen ett par dar i förväg men till helgen hinner jag inte med det. Jag älskar de söta tomtarna, massor med ljus överallt, julstjärnorna, stakarna och sist men inte minst granen. Förra året köpte vi en vit gran och den blev så snygg ( tycker jag iaf ) med rött glitter och silver-röda kulor, så t.o.m den åker fram snart. Annars har vi tagit fram den bara dagarna före julafton men med ett stort barnasinne kvar så kan jag inte vänta längre. Sen är det kvar det godaste och självklara till jul...JULBAKET!!! Om jag hinner i em. före stallet så måste jag baka Lussekatter. Bland det godaste som finns tillsammans med kall mjölk. Men det krävs en uthållig sambo då, för han hatar saffranslukten och tycker jag förstör huset med lukten vid baket. Men men, passar det inte så får han sätta en klänypa för näsan under tiden. Tur att vi är olika allihop och gillar olika saker, hur hade det annars varit?? På hemsidan har jag mina favoriter och massor med välbeprövade recept så sätt igång du också med bakandet eller kanske en snabb, smarrig middag.

Varför ska den alltid göra en ledsen? Provar alla möjliga tips och ideer, men ingenting hjälper.
Hur man än försöker  börjar tårarna komma, igen och igen. Och detta upphör aldrig så länge jag gillar den.
Förlorar återigen mot den lilla, förbannade löken. Men om det inte vore för den ljuvliga
smakens skull, så hade jag gladeligen avstått från att hacka den till maten och avnjutit en middag utan mascaran
som kladdat runt ögonen.

Tur att man själv slipper äta samma mat varje dag och dessutom kall...Tur att man själv slipper äta samma mat varje dag, och dessutom kall...

Kom för en gångs skull ihåg att ta med kameran till stallet, men det blev ändå inte många bilder för händerna frös ihop.

Igår hittade jag nytt sätt att få fjutt på elden hemma. Vedklabbar som varit ute i kylan och snön, kan vara lite kinkiga att få eld på. MEN jag har äntligen kommit på vad Sportbilagan är till för. Den som oftast hamnar direkt i soptunnan fick äntligen komma till nån nytta. Skrynklade ihop den med mina genomfrusna händer och la den mellan klabbarna.
Jä.... vilken fart det blev i kaminen, och hoppet om värme tändes i mina ögon. Äntligen blev det en rejäl brasa och jag kunde värma mig  vid det sprakande skenet med ett stort leende på läpparna.

Varför var jag så frusen då???

Vi har varit i stallet i - 17˚ och fixat ett trasigt vindskydd till hästarna mellan kl.11- 15.30. Kunde inte vänta med det så hästarna inte gör sig illa. Sambon och min farsa fick presenten av mig och barnen på Fars Dag :
Vara i stallet och snickra trots kylan, MEN jag tog med kaffe i termos och lite kakor så inte ska dom väl klaga, ELLER?

Värre blev det med mig. Jag förfrös vänster fot (  trampdynan ). På kvällen klinkade jag runt här hemma efter att ha varit på middag hos mina föräldrar. Under foten var jag svälld som en boll, fina färgskiftningar i huden och värk.

Ja, ja, nog om detta . Idag känns det lite bättre och svullnaden har gått ner. Ska hämta barnen från skolan och baka några juliga bullar sen. Tack för att ni tittar in här.



-15˚ kallt och jag drömmer om söderhavet med sol och bad. Varit i stallet precis i flera timmar och gjort alla sysslor där, men det blir nog ingen ridtur idag. Dricker upp kaffet och sätter nog igång med lite städning här hemma innan det blir dax för middag. Efter det ska vi på kalas till kusinens flicka som fyller år. Jag gissar den här dan också rusar iväg och det man har tänkt och göra förblir ogjort och flyttas fram till i morgon.

Snön vräker ner så spadarna går varm hos alla husägare. Men jag försöker tänka positivt med snöskottningen. Man får både friskluft och motion alldeles gratis ( fuskat lite med traktorn också ) och det får man aldrig för mycket av.
Klart iaf med skottningen både i stallet och hemma, kassler-och potatis gratängen i ugnen och tvättmaskiner tvättar för fullt. Barnen är ute och leker i snöhögen som jag gjorde med traktorn och den verkar roa dom ett tag innan dom blir less. Kanske orken och tiden idag räcker till att baka nåt smarrigt efter middagen, det återstår att se.

Har precis startat upp min blogg, men egentligen har jag kanske inte riktigt tid.
Ska iaf. göra ett tappert försök att ta en stund varje dag och skriva lite här om det som
kretsar kring min vardag. Det kommer att vara om allt från det vardagliga familjelivet, lite av mina nöjen och mina
P.R.E- hästar, och annat smått och gott.


RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...