Rullade ner från sängen igen på morgonen. Har haft besvär med ryggen sen långt före jul, men efter allt slit i helgen i stugan så har ryggen fått nog. Allt självklart som att ta på sig skorna, gå rakryggad, plocka upp något från golvet, resa sig upp från soffan, komma i och ur bilen,  allt detta går knappt och måste göras LUUUUNGT och FÖÖÖÖÖÖÖRSIKTIGT.
Vill passa på att tacka framförallt min pappa som mer eller mindre har det stora ansvaret sen veckor tillbaks att förse hästarna med vatten. Åtgången är " bara " ca 100 L / dygn och måste tas i dunkar hemifrån. Kanske det är en av faktorerna varför min rygg till sist sätter stopp. Detta har jag själv fixat hela hösten och vintern  ( nån gång i veckan har även sambon fått bära minsann ), men ett som är säkert är att brunnen ska grävas direkt snön är borta.

När vi kom till stugan helgen som varit, så fastnade vi med lastbilen efter våran lilla väg upp till stugan. Ringde en bekant som bor i närheten och han kom dit med traktorn, men medans vi stod och tittade på eländet så kanar lastbilen i sidled ner mot diket pga att däcken är varm när vi har kört i närmare 3 tim.
Där stod den " parkerandes "  så fint vid diket så jag kunde  inte hålla mig för skratt. Vi provade att  fixera den i sidled med hjälp av kedjor så den inte glider längre ner och sedan dra upp den med hjälp av traktorn, men men....
Det slirade bara. Sprang efter både sand och spadar. Skottade som ett djur medans karlarna bänglade på med nya försök. Slutade 2 tim senare med att bärgaren fick komma. Detta var den fredagkvällen och planerna på att värma  bastun orkade vi inte med.
På lördag morgon var jag stel som en 100-åring. Kom inte upp ur sängen på vanligtvis men värk i ryggen stoppade inte min chans att äntligen få köra skoter. Gick bra att köra ståendes, bita ihop och se glad ut men sitta var en plåga, och värre var det när barnen fastnade lite här och där och behövde hjälp att komma lös. Men allting går bara viljan finns heter det väl. Även fyrhjulingen med band gick sönder och kan lungt säga att då hade jag och sambon hade lätt för att hålla oss ifrån skratt
På söndag lyfte sambon av flaket ( växelflaksbil som man kan ändra olika flak på ) för att kunna lasta på höbollarna och en fyrhjuling. Allt gick bra ända till han skulle lyfta på den igen......Lyftcylindern pajade och flaket gick inte att få upp. Det var bara att lämna kvar flaket i stugan för det fanns varken tid eller delar för sambon att laga den. Typiskt när höet nästintill slut i stallet. Måste tillbaks under veckan för att hämta höet. Känns lite onödigt fast det är ett nödvändigt ont så hästarna inte får svälta.
Frågade barnen idag vad dom vill äta till middag. Tänkte att det blir väl som vanligt JAG som måste avgöra det igen , för dom brukar aldrig tycka likadant. Oftast står man där i köket med ett STORT frågetecken ovanför skallen när 3 olika viljor inte kan enas om vad det ska lagas, och det slutar då med att mamma har sista ordet....IGEN...

MEN ibland enas dom precis som att det är SÅ självklart och SÅ vanligt ( TUR är väl det hihihi ).
Ugnsstekt falukorv sa den äldste och dom andra hakade på nästan som en kör JAAAAA det äter vi för det var så länge sen, jättegott...Skynda och laga maten mamma.

Där stod jag med stor förvåning och lyssnade på deras glädje att tillsammans valt vilken middag som ska lagas och jag tänker
Åh vad jag älskar mina underbara barn som är så duktiga att ta beslut tillsammans utan nå svammel.
Tur att man som förälder " glömmer " bort ganska ofta de dagar som det kivas och retas med allt och inget.


Sitter och våndas över att jag måste boka tid till frissan. Har inte varit där sen sommaren men jag har bara skjutit upp det framför mig hela tiden. Beror på att jag är på valet och kvalet att antingen bara toppa håret som nu sträcker sig ner till svanken, eller så chocka mig själv och kapa av till nån kort frisyr.

  • Fördelar med långt hår: Man behöver i princip bara borsta det och man slipper se ut som  f.. och hans moster som spretar åt alla håll på morgonen. Sen är jag usel på att använda mössa men med allt hår så är det sällan jag fryser om huvudet. Jajaja.... sen kan man ju resonera om att det kanske är därför jag fryser lätt om kroppen vid utevistele pga att mycket av värme stiger upp genom huvudet. Men det hör inte hit hihih. Lätt att sätta upp så man slipper ha håret runt ögonen när man lagar mat tex. Snyggt också med långa frisyrer
  • Nackdelar med långt hår: Går j.....t  mycke shampo och balsam. Flera timmar innan det är torrt. Inte lätt att variera frisyren mer än i princip platta det så självlockarna försvinner och med antingen kort lugg eller lång. Jättesvårt att göra själv en finare håruppsättning för när håret är så långt och " tungt "  vill det rasa hela tiden. Rengöra 0,5 m strån som fastnar i duschavloppet med jämna mellanrum. Tar några år innan det vuxit ut om man klipper sig och ångrar det efteråt.
Listorna ovan kan göras hur långa som helst, och jag tror jag väntar nån vecka till innan jag bestämmer mig.
Jag trivs bra med långt, men känner även att det äkan vara kul att inte se likadan ut i håret år efter år.
Det är som att välja mellan pest eller kolera. Vad hade Du gjort?????????????????????????????????????????


Visst är han tjusig

Visst är han tjusig..


saffranet


Var hos ett par bekanta igår och hälsade på. Satt och pratade om det skiftande vädret och hur det ändras från dag till dag med dessa prognoser som inte går att lita på.

Sedan berättade hon om hur tvär hennes sambo hade varit dan före med både det ena och det andra, men timman senare var allt bortblåst och han var så pussisnutti som aldrig förr.....Och hon förstod INGENTING..

Nu undrar ni säkert vart jag egentligen vill komma med detta????

Kom att tänka på där vid deras köksbord( OBS!!!!!! med lite humor så klart ) att ...

LIKHETEN mellan VÄDRET och MÄNNEN är ganska så LIKA - BÅDA svänger upp och ner så man knappt hinner blinka..ena stunden är tempen normal och allt är frid och fröjd, för att i nästa stund vara stormigt och kallt....

Har testat min julklapp för lökhackningen , och kan för en gångs skull laga maten klar utan att bli tårögd och irriterad i ögonen.
Har precis lagat en god Kycklinggryta med curry och jag kan starkt tipsa om den till middag. Den är också en av barnens klara favoriter. Receptet har jag glömt att sätta på hemsidan men i kväll finns receptet där åt Er.

Sitter och känner mig frustrerad över att jag inte har lärt mig ännu hur man sätter in flera bilder i samma inlägg.
Jag vill ha en rubrik först, sedan en bild med en text  som beskriver bilden, sen en till bild med text under igen osv.

MEN bilderna blir som ihop och ingen text alls utom rubriken. Vad gör jag för fel??????????

Tomten är fortfarande i farten märkte jag i morse när jag kom till stallet. I sadelkammaren låg en julklapp till mig och antagligen hittade inte han till våran stuga då vi har firat hela jul och nyåret där.
Nog med skoj... Mina alldeles helt underbart, hjälpsamma skötare Therese och Malin skulle ge mig en liten julklapp innan jag åkte till stugan men dom missade mig precis. Nu har dom gett den. Inuti fanns en Merciask med choklad som jag genast öppnade och sakta avnjöt en bit innan dom håriga vännerna släpptes ut, och ett par speciella glasögon som används när man ska hacka den eländiga löken som alltid har fått mig att fälla tårar varje gång. Tack snälla igen för julklappen och ska med sann glädje testa nästa gång och tror nog redan att segern blir till mig denna gång. Och att jag kan laga maten med ett leende, inte tårar.

Natten mot lördagen sov jag väldigt dåligt. Nervös över allt och lite till.

1:a passet inför ca 50 åskådare gick över förväntan. Först fick vi börja från marken med framåt-neråt sökning. Sedan uppsutte på volt och kunna flytta Especial inåt/utåt på volten med bara tygeln mot halsen. Han skötte sig utmärkt, var absolut helt lugn som helst. Värre med mig som knappt förstod Bents danska och nervös över i princip hela situationen för detta var första gången för mig och Especial. Där kontrar jag och Especial varann bra. Tänk bara tanken om han också hade varit nervös och fladdrig som jag....Det hade varit total kaos utan dess like....

2:a passet gick åt helvete rent ut sagt.... Bent pratade på med mig och jag FATTADE INGENTING.... Jag fick ett totalt hjärnsläpp....Där red vi runt i en volt, Bent bad mig göra saker och där satt jag och förstod ingenting, han pratade lite mot publiken också och där försökte jag lista ut vad han menade. Ingen bra kombination att vara först skitnervös att rida inför Bent, massor med folk som satt och studerade oss vilket jag heller inte är van vid, ville så klart göra det bästa någonsin men allt blev bara fel. Man ska först förstå vad han säger, sedan ha koll på hästen med både form och böjning samtidigt som man själv ska sitta rätt och göra allting rätt när det ännu inte har fastnat allt för mig i ryggmärgen. Ville bara rida ut därifrån tyrannen kändes det som. Ingen ide att rida för han som man  inte ens förstår när han pratar. 1:a och sista gången tänkte jag då.

Efteråt var jag arg, besviken, ledsen och jävligt frustrerad över mig själv varför jag inte begrep vad han sa. Dom andra verkade ju förstå han???!!! Allt kändes att ha misslyckats just då.

Pratade med Katrin om detta och hon skulle be Bent att prata mer långsamt och hon skulle också finnas där i mitten som en ev. tolk i fall något blir oklart igen. Med den vetskapen kom jag in för det 3:e passet lite mindre nervös och vi fick jobba nu i trav och samtidigt jobba med att få han både inåt på volt och utåt. Den här gången gick det mycket bättre och jag förstod t.o.m nästan allt. Måste ha varit pga att jag var mindre nervös och Katrin fanns där som en stor trygghet i sig uti fall att....

På söndag hade vi 4:e och sista passet för Bent. Denna gång skulle vi alla få rida " själv " medans Bent sitter med publiken. Faktiskt var jag minst nervös för då kunde jag koncentrera mig till 100 % på min sits, hästen i vårat lilla tempo. Jag red ett pass ungefär som jag hade ridit under veckan hos Katrin med lite öppnor och sedan trav i 8:a volter. Slutorna har jag svårt med så det försökte vi genomföra som avslut, men det gick inte så bra. Bent var vänlig och kom då fram för att hjälpa oss med ett klart och tydligt språk och även visade den exakta positionen med både mig och Especial. Lektionen var över och jag red ut med en stor glädje, lättnad och kände mig faktiskt riktigt nöjd över hela helgen.

Det BÄSTA med allt var att efteråt kom flera olika personer fram till mig och berättade att ...
Bent hade sagt när vi ridit ut att Especial är en nästan helt PERFEKT häst med sina gångarter, kroppsbyggnad, sällan man träffar på en hingst med hans goda temperament och lynne....Han försökte verkligen göra allt som jag bad om utan att bli irriterad...
Endel har ridit för Bent många gånger och har ALDRIG hört Bent berömma en häst så bra som han gjorde med
MIN ALLDELES UNDERBARA ESPECIAL. Hoppas jag har LITE rätt iaf att vara STOLT...
Fast det spelar ingen roll, jag är det ändå och har alltid varit stolt över honom, bara att det är lite extra plus i kanten nu... Känns som att jag måste kämpa lite, lite extra nu när jag VET att förutsättingarna finns och i det stora hela hänger allt på mig. Synd bara att jag inte har nån bild på våran egen ridning för Bent som jag kan dela med mig av. Har jag tur så kanske någon råkar se detta och kan sända nån bild så vore jag tacksam i förskott.Kom till Katrin vid 18.00-tiden på onsdag kväll efter att ha suttit i bilen sedan kl.11. Bara 1,5 mil ifrån henne blev jag och Especial ståendes i en lång bilkö i närmare 45 min. En trafikolycka framför oss stoppade upp all trafik och det fanns inga alternativa vägar förbi. När vi väl var framme och Especial hade hunnit få i sig lite hö och lite bensträckning i hagen, och Katrin och hennes familj hade bjudit mig på en god middag så var det dax för ett sent ridpass med honom. Ingen rast och vila här inte..
Katrin tyckte vi ska i första hand rikta in oss på att få han neråt och länga ut sig. Jag måste tänka på att inte hänga kvar med benet efter en skänkling vilket jag " glömmer " ibland. Slappna av och räta ut benet ...
När vi var klar med allt så hade klockan redan hunnit bli efter 23. Lite fika och sen bums i säng så man orkar med morgondagen.
Torsdagen började för oss redan kl.07.00 med utsläpp och fodringar. Sedan flera ridpass under dagen med pauser för lunch och middag. Klockan blev mycket igen och stupade i säng med träningsvärk i kroppen, men med goda framsteg i ridningen.
Fredagen hinner jag med ett till pass innan vi måste lasta alla hästar för att börja färden ner till Nordmaling och clinic
med Bent Branderup.
Kom fram vid 15.00 tiden och stallade in hästarna ( Katrin hade med 2 av sina ), avnjöt tacos där i ridhuset med dom andra och kvällen gick åt till att förbereda för kursen med att fixa högtalare, stolar m.m och några var seriösa och red sina hästar en stund där inne för att dom också skulle få bekanta sig med det nya stället....Men inte jag...
Jag var redan " slutkörd ". Värk i hela kroppen, ryggen ömmade så jag knappt kunde böja mig och det fanns inte kvar energi hos mig för mer ridning. Gick bara runt med han iaf och han var inte ett dugg tittig eller osäker på vars han riktigt var. Gick runt som att han hade varit där minst 100 gånger. Skitnervös var jag redan inför morgondagen. For till Olofsfors Herrgård för att sova och ladda inför helgen.

Mätt och belåten efter lite kalops och potatis till middag. Kaffet ryker i muggen brevid, elden sprakar igen här i köket.
Gjort en gräddtårta nyss bara för den goda smakens skull. Tänkte bjuda in våra goda stuggrannar hit på lite fika senare.

Äntligen varmare och skönare ute....trodde jag åtminstone.
Bara -11 idag men blåsigt så in i h-vete. Tog in Especial, borstade och pysslade om han riktigt noga för att sedan ta en ridtur runt byn i blåsvädret. Först var har lite trippig och nästan väntade på en signal från mig att jaaa, nu får du ösa på men tråkiga matte gav ingen signal så då är det bara att ta det som vanligt...Lugnt och stilla.
Sista tiden har det varit extremt kallt och jag har inte ridit han så ofta under julen. Men trots att han ibland har vilat från ridningen i flera dagar blir han aldrig besvärlig och laddad som en raket. Endel hästar blir ju som riktiga energibomber som kan explodera när som helst men inte han.
Turen var riktigt trevlig men jag hade lite små problem efter vägen. Inte nog med att jag började frysa om händerna( har även kapsontyglar så fingervantar är ett måste ) hans jättelånga man fladdrade överallt och ville trassla in sig i tyglarna hela tiden.
Borde ha avslutat med lite öppnor och slutor på banan men händer och fötter sa stopp. Det får bli i morgon... med en uppflätad man.

-18 ute och solen lyser med sin frånvaro, men för oss här i norr så börjar solen att visa sig nu efter att varit "borta" i flera veckor. Jag tycker att det borde vara obligatoriskt ( gärna gratis hahaha) för oss att få minst 1 veckas utlandsresa varje vinter då det är som mörkast, ladda batteriet och samtidigt få lite värme.
Inte konstigt att man är ständigt trött när man lever i nästan ständigt mörker och kyla, men ska ändå hålla samma tempo med allt runt omkring från morgon till kväll.
Vad tycker du?


Ätit som en häst igen. Andetagen är tunga och vill helst lägga mig raklång i soffan en stund. Har varit på " pizzaafton" hos ett par bekanta som lagar ljuvligt goda, hemgjorda pizzor. Både degen och såsen är hemgjord och ingredienserna har dom upptravat efter bänken så det är bara att välja vilken fyllning som passar. Det är verkligen topp 10 pizzor. Sist men inte minst så är den egengjorda salladen den godaste jag någonsin ätit.
Ute är det fortfarande - 25... men det ska tydligen bli varmare i morgon och i såfall blir det en tur med Especial.

Sitter och myser i köket med en kopp kaffe och elden som sprakar i kaminen alldeles bakom ryggen.
Idag är en typisk städdag, soffliggardag, bakdag eller vad man nu vill kalla det. Ute är det kallt, -26 grader och jag kommer absolut inte vara ute mer än nödvändigt. Bara se till att det finns hö och vatten i hagen, mockningen gjorde jag bort i morse.
Men kylan verkar inte stoppa barnen iaf. Dom har startat skotrarna och kör lite då och då, bara in korta svängar för att värma sig och kanske få lite fika. Sen ut igen och köra.
Slänger i några extra klabbar i kaminen så den inte slocknar, det är inte bara för värmens skull som det eldas,utan det är jättemysigt också med eldsflammorna och alla skiftande färger.

Har fått den stora chansen att få delta med Especial i en Bent Branderup kurs den 15-16 januari. Exakt 1 år sen vi började med Akademisk Ridkonst och är( anser jag ) nybörjare inom detta. Vi harvar på med skolorna och lite travigångsättningar ännu, tyvärr inte riktigt så mycket som vi borde men vi gör vårat bästa med tanke på tid, väder och ork.
Har tränat 4 gånger för Katrin Wallberg när hon har kommit upp till Gällivare, men hade gärna velat träna för henne minst 1 gång i månaden. Tyvärr bor hon alldeles för avsides från oss hihihi... nära Umeå... ( eller är det kanske vi som bor i bushen och avsides ifrån allt).
Jag är redan skitnervös inför kursen och tror att en succe väntas.... Värsta floppen på något vis genom att jag ramlar, inte hör vad han säger pga dålig hörsel eller av hans dialekt så han får upprepa allt 100 gånger. Jag vill så klart göra så bra ifrån oss som möjligt, men blir nog stel som en norrlandsfura och lomhörd istället.
Någon som har tips på hur man förbereder sig mentalt utan oro och bara känner ett lugn och lycka inför det istället...
Tacksam för svar!!!
GENAST!!!

Vill önska er alla en riktigt god fortsättning på det nya året 2011.

En extra kram och tanke till De som har blivit utsatta på något tråkigt vis under jul och nyår av olika slag.
Reagerar när jag ser nyheterna om allt skit som det blir så mycket av just denna period, och många drabbas tyvärr allt för ofta när alkohol finns i bilden.
Kram på Er

Har varit konstant mätt sen julafton av all överkonsumtion av julmat, godis och sist men inte minst... ALLT fikabröd i överflöd. Kan knappt knyta skorna eller ens komma upp på hästryggen. Står liksom och studsar men orkar knappt med sista svinget för att komma upp. Nå nå, man kommer väl in i vanliga gängor snart igen när skolan börjar för barnen och vardagen är ikapp.
Denna julledighet har varit välbehövd för oss alla. Slippa passa alla tider med olika träningar, läxor, jobb och allt sånt. Lite besviken var barnen i år för Tomten hade inte tid att komma förbi oss i år, och det är första gången en jul utan han. Lovar att det är första och sista gången som Tomten inte hinner komma. Han kanske inte hittade hit till stugan när han har börjat bli gammal hihihi.
Hoppas alla ni övriga har haft en alldeles underbar vit jul, och att ni också är mätt och belåten.

RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...