Hoppar in i bilen nu för att åka till Luleå på fotokurs. Jag blir så frustrerad när jag inte förstår hur kamerans alla möjligheter och inställningar funkar. En fotokurs måste ju lära mig nånting iaf om hur jag tex kan ta bättre bilder på springande hästar i snön som yr och vad jag ska tänka på med alla inställningar.  I dagsläget blir tyvärr många bilder hästar med suddiga spökben eller huvuden, med snö omkring som antingen blir mörk eller alldeles blå. Foton på barnen när dom åker i nån hoppa i backen...Ja...oftast blir allt suddigt eller nåt annat dumt.
Tur att det finns så många duktiga, bloggande hobbyfotografer med intresse för barn och hästar som jag kan kika in hos och beskåda deras vackra bilder.

Men vem vet. Om kanske några decennier så är jag också ikapp dom med riktiga fotobomber och kan dela med mig av mina kunskaper till någon annan som vill lära sig.


Värk i hela kroppen. Har nog träningsvärk sen slalomåkningen och att rida så mycket som igår ( svårt att rida överhuvudtaget ) när ryggen är paj ännu gör inte saken bättre. När jag till sist kom upp i sadeln ( självklart smidig som en katt och snabb som en vässla ) och grenslade sadeln så såg jag nästan stjärnor ett kort ögonblick. Det var mycket värre än jag trodde att det skulle vara. Det kändes som knivar i skinkorna och en spark i svanken. Tur ändå att i denna ridning så har man relativt raka ben och sitter då ganska rakt i hela kroppen. Efter ett tag kändes det bättre ( allt hade väl domnat bort). Stackars Especial med detta spett på ryggen, men om värken inte avtog så skulle jag ha tränat han från marken. De övriga passen gick mycket bättre och i det stora hela så är jag nöjd men mer öm hihihi

Tur att skötarna hade morgonen idag, för jag kom knappt upp ur sängen.
Om jag känner mig som 90 år fast jag är 37, så hur kommer jag vara när jag är 60 år???????????
Måste nog bli som ett paket bara på nåt ålderdomshem och kosta en massa pengar för staten
Törs inte tänka på det redan. Det får bli morgondagens problem om typ 23 år.

Börjar lite med gårdagen genom att jag inte orkade sitta framför datorn efter alla aktiviteter.

Först i stallet på morgonen i 2 tim. Hem och äta lite frukost innan det blev dax för att gräva fram slalompjäxorna i förrådet. Dax för premiärturen i år för oss och tvillingarna. Dom klarade inte av att åka själv i liften förra året, men igår gick det galant.
Direkt efter slalomturen på Dundret så stannade vi till i stallet och gav dom middagshö, sedan hem och byta om lite och fullfart sedan till mataffären. Med matkassarna i vagnen sprang vi in på Frasses och fick i oss själva också lite mat.
Hem sedan och packa upp maten, duscha, tvättade lite kläder och sedan satte jag igång sent på kvällen med att göra färdigt Tacos som vi alla kursdeltagare ska äta till lunch på Ridklubben ( Idag,söndag ). Allt klart 23.00 och efter det blev det gonatt på soffan och tror jag drog en och annan timmerstock också hihihi.
Tur att jag själv slipper höra det.

Idag började min morgon 07.00 med stallet och kom hem från stallet 19.30.
Vi har haft AR-kurs på ridklubben med en annan tränare än Katrin som vi brukar. Nina Fernandes från Boden har varit här och det har gått bra. Alla var nöjd efteråt och vi kommer att ta hit henne fler gånger.
Jag tränade extra mycket alla passen på öppnor och slutorna för vi behöver det. Vi har på tidigare kurser påbörjat lite travarbete men det känns inte rätt förrän det övriga funkar bra.
21.00 tillbaks till stallet för att ta in hästarna för natten, och nu ska jag också gå och natta.

God natt på er!


Idag känns det verkligen som att våren är kommen här uppe i norr.

Var i morse i 2 timmar i stallet och den bästa stunden där, var faktiskt när jag stod ute vid höbollen och fyllde upp alla höpåsar.
Fåglar som kvittrade överallt, hästarna stod i hagen och frustade medans dom åt hö, knallblå himmel
och bara  - 3,5. Solen värmde så gott mot mina kinder. Äntligen......

Jag blir alldeles varm i hela kroppen och känner en enorm glädje över att värmen sakta, sakta kommer tillbaks efter en
lååååååång, joooooobbig,  kaaaaallllll och mööööööörk vinter.

Jag tar emot våren med öppna armar.
Ha en underbar dag allihop.

Tänker inte skriva nå mycket mer än det här idag men delar med mig av en
låt som är helt underbar ( tycker iaf jag ). Sitt ner och njut av fredagskvällen


Usch vad jag känner mig hemsk nu. Upptäckte igår när barnen inte var hemma att deras guldfisk hade dött. Dom har haft 3 st totalt men dom har dött tidigare, och kvar i akvariumet bara en guldfisk och en algätare. Stackars algätaren kvar vid livet men den döda fisken måste plockas upp från vattnet.
Sagt och gjort så hämtade jag håven och " fiskade " upp den döde. Visste inte riktigt vars jag skulle sätta den, antingen i soptunnan eller spola ner den i toan. Gick runt här hemma med den döda fisken och hamnade till sist med den vid toastolen. Med en viss tvekan stod jag där och tänkte fy sjutton också. Barnen kommer säkert tycka att jag är hemsk som spolat deras fisk, men livet har sin gång även hos fiskar.
Plask..... lät det och fort spolade jag och ytterligare en till gång för säkerhets skull. Katastrof om den skulle vara kvar där nere när någon kommer dit.
Inför barnen drog jag en liten nödlögn om att den har fått en fin liten begravning och att det inte gick att vänta med tills dom kommit hem. Det tog dom ganska bra och ville att vi nu direkt ska köpa nya guldisar.
Om det blir nya får vi se och vad det i så fall blir med den ensamma fisken får nog ödet avgöra så småningom...

Grekiska pyttipannan får lagas till middag  i morgon. Jag hittade ett nytt bakrecept på en Äppelmarängkaka
så jag och Cassandra började baka,  och kom överens om att koka potatis och steka lax idag.
Det var ett riktigt bra val för kakan blev nyss klar och vi har redan provsmakat  och kakan blev supergod.
Det enda jag nu lite funderar över är att marängen blev inte riktigt så spröd och hård som mina övriga maränger brukar bli. Har aldrig tidigare misslyckats med maräng, men denna blev inte bra. Den blev mera kompakt och ganska mjuk ( trots att marängprovet med att vända bunken upp och ner lyckades ).  Vet ej om jag själv har råkat göra nåt annorlunda eller om marängreceptet inte är 100 % rätt.
Måste nu jämföra detta recept på själva marängen med dom jag annars brukar använda som alltid blir bra.
Kakan för övrigt är supersmarrig och kommer absolut göra kakan fler gånger.
Kommer att sätta ut receptet på min hemsida senare.

Har funderat igen över vad det ska lagas  till middag. Jag vill laga så varierande som möjligt med både kött och fisk  (helst lax ) men vissa dagar står det helt still i huvudet ang maten så det blir nästan jobbigt. Nyss har jag iaf tagit fram fläskfile för det ska lagas Grekisk pyttipanna. Det är längesen och framförallt barnen är riktigt förtjust i det.

Man har ju alltid sina favoriträtter och vissa är nästan obligatoriska med jämna mellanrum, men ibland vill man prova på nåt nytt och helst ska det vara ganska lättlagat tidsmässigt.

Har du nåt enkelt och gott mattips så tar jag tacksamt emot receptet, så kan jag lindra idetorkan för ett tag.

Har gjort klart allt i stallet, nyduschad och fått i mig lite sen frukost. Har sovit dåligt inatt igen pga den j....r ryggen. Har ringt 2 gånger till fysioterapin för att boka tid för ryggmassage och dom lovade ringa upp om en tid senast igår!!!????  Man vill ju inte precis tjata hur mycket som helst ( tycker man tjatar nog på sina barn ), då får det hellre vara. Det är bara att fortsätta bita ihop med värken och ta en dag i sänder.


Nu är Luftballongdagarna över här i Gällivare. Vädret har varit soligt men kallt. Mellan -22 till -30 men ändå har dom varit i luften överallt runt samhället. Jag som inte ville flyga ( skitskraj... ) har försökt få lite bilder från marken istället. Mycket säkrare och varmare ( jagat dom med bilen för att se vars dom landar ). Bildbombar er lite nu.


Mor, lilla morsan
i köket står.
Det ryker och osar
och brandlarmet går.

Plättarna färdig
och läpparna blå.
Provsmakat självklart före
barnen hon få.

Dukat blir bordet
med dundrande fart.
Larmen är tysta och
det vädras för fullt.

Men vad gör allt det
när det ändå går så bra.
Barnen blir mätta
och sången är klar.

Det blev lite kaotiskt här vid lunchtid då plättarna skulle gräddas. Våran fläkt klarar inte av att hålla undan stekoset och vi har bara för någon vecka sen bytt ut våra brandvarnare i huset. Sådana som känner av varann, startar en så går alla igång. Skitbra verkligen .....men inte just idag när jag står och lagar småplättar, Cassandra i badkaret och plaskar medans maten lagas.
Brandlarmen ljuder högt från flera ställen, Cassandra blir orolig i badkaret och ropar på mig och undrar vars det brinner???
Plättarna bränns nästan under tiden jag springer runt i huset med pallen och sliter bort alla j....r batterier, samtidigt som jag ropar tillbaks till henne att  DET ÄR BARA MAMMA SOM GRÄDDAR PLÄTTAR OCH LÄGET ÄR UNDER KONTROLL ( GANSKA IAF ).
Nu vet vi att larmen funkar bra, nästan för bra.
Men det slutade med glada, nöjda barn som fick smaskiga plättar med hemgjord blåbär-och hjortronsylt trots lite os och det går över mitt förstånd varför egentligen småplättar osar 100 % mer än när man gräddar vanliga plättar i stekpannan????????

En bekant masserade min ömma rygg igår, och det känns så här dagen efter. Lite mer stel i kroppen, men viss del av värken är faktiskt borta. Har rejäla låsningar i höften och när hon masserade så lät det som en kulspruta vid ryggraden  ( jag vet, liiiite överdrivet förstås ). Inte konstigt att jag har värk. Hon bannade mig igen att jag måste tänka på min kropp och inte köra på med allt hit och dit. Gå på regelbunden massage INNAN det går för långt som nu.......

Tänkte i morse göra bort all mockning i stallet men gav upp efter 1 redan. Besvärligt och  satans många svordomar kan jag lova att det kom där bland skiten. Man duger inte ens till detta och det är bara att åka hem och dra nåt gammalt över sig.

Har varit ikväll med familjen hos mina föräldrar. Kände för att ge henne ( dom ) en bukett
med 20 tulpaner i gul/röda nyanser. Hon har lagat mat och bjudit oss alla i förrgår, och det räcker tydligen inte för att vi ska dit i morgon också och få äta. Hon är så gullig och omtänksam och tycker vi har nog med allt ändå.

Detta är riktigt uppskattat ,  att ibland slippa stå i köket och laga mat och inte nog med det så har man den eländiga disken efteråt.

Så lite blommor till mamma/mormor är väl det minsta man kan ge som TACK.....

Har ändrat mig lite ang. oasen. Jag har alltid sagt att oasen är i stallet.

När jag åker till stallet så " laddar " jag mina batterier inför dagens händelser. I stallet finner jag ett enormt lugn och blir så glad av de håriga vännerna. Oavsett det ska mockas eller fyllas på med hö, kroppsligt tungt ibland med att bära allt vatten så rensar man skallen från tankar och funderingar. I vardagen så är det  " små och tusen " saker som måste göras och det gör  att man känner sig ganska så stressad inombords till och från.

Men nu när det har varit SVINKALLT i över 1 vecka ( mellan -25 till -39 ) så har jag ändrat uppfattning om den egentliga oasen. Idag när jag klev in i bilen frusen och stel som ett spett vid stallet efter att ha stått ute och fyllt hö i 45 min och -28º, så fick jag nästan en chock. Tittade snabbt i backspegeln i bilen för jag hade svårt att blinka...... Blev nästan rädd av spegelbilden. Någon tittade mot mig med vitt hår utanför mössan, kolsvart runt ögonen  och svartgrå runt munnen. Den varelsen var jag i kylans stund. Dammet från höet hade antagligen fastnat i ansiktet när jag har andas fuktig, varm luft och ögonfransarna var halvfrusna med mascaran som hade släppt när jag har blinkat. I den stunden var min oas ett minne blott.

Just nu så är min lilla oas vid kaminen i vardagsrummet med en kopp kaffe i handen. Så skönt att sitta vid brasan till det knastrande ljudet från elden och värmen och skenet som strålar mot mig. Slipper frysa och det gör inte ont vid andetagen som när man andas in kall luft.


I morse strejkade bilen... Hela familjen skulle iväg samtidigt. Barnen till skolan, jag hade morgon i stallet och sambon skulle fara till jobbet och få igång en annan bil åt oss. Var tvungen att ringa efter skjuts av barnens farfar. Han fick skjutsa oss åt höger o vänster och även sitta och vänta medans jag släppte ut hästarna.
Sedan skjutsade han hem mig igen. Vid 11.00 var det dax att fara tillbaks till stallet men denna gång blev jag hämtad av sambon med lastbilen, som vi har hämtat hö med under helgen. Höbollarna blev avtippade vid stallet och jag blev lämnad kvar där för att frysa ihjäl och ingen bil... Nä inte skojas om sånt. Jag hade massor att göra, fylla massor med höpåsar, mocka, fylla på med mer torv, var också tvungen att repa staketet. Allt var lite stressigt för 12.45 skulle sambon hämta mig. En box förblev omockad men det får fixas senare idag. Väl hemma och med frossa i hela kroppen, tog jag och blandade en kopp kaffe och tog med till kaminen. Gjorde en rejäl brasa och satt där framför elden och började så småningom bli varm i kroppen.
Ska duscha nu och sedan börja med middagen. Måste även göra en Alla hjärtans dag tårta för det brukar vi alltid ha denna dag. Ute får det då vara nu hur kallt det vill, för jag ska hålla mig här inne i värmen resten av dagen.

Några tips för att hålla värmen nu när det är nästan -30 ute.

  • Göra upp en rejäl eld i kaminen
  • Dricka massor med kaffe
  • Yllesockar
  • Riva lös massor med från den frusna höbollen
  • Mocka åt hästarna så fort det bara går
  • Dammsuga och skura golven på den kortaste möjliga tiden
  • Baka något smarrigt så man har till kaffet
  • Stanna inomhus så länge som möjligt

Dundretbjörnen och Cassandra


En av mina självklara favoriter bland " gamla godingar " . Tråkigt med hans bortgång men många och suveräna låtar har han hunnit med, som finns inom oss för tid och evighet och aldrig blir " för gamla " .


Nu under veckan och fram till den 17:e  så är det ARCTIC BALLOON ADVENTURE I GÄLLIVARE- VÄRLDENS NORDLIGASTE LUFTBALLONGSEVANGEMANG.
Spännande och trevligt att det händer lite annorlunda saker här också. För den som vill/vågar kan man köpa sig en tur uppe i det blå och dit vindarna tar en, OM man hostar upp 1800 kr.

Jag som är riktigt höjdrädd ( flyga på vanligt sätt går hur bra som helst ) tänker absolut INTE betala för att bli rädd och få en skräckupplevelse under ca 2 tim som ballongfärden tar. Skulle förmodligen sitta nere på golvet i korgen och inte våga titta på den fina utsikten. Finns sätt som är helt gratis om jag vill bli rädd. MEN...
Hade jättegärna åkt om höjdrädslan inte funnits, och tänk vilken underbar utsikt uppifrån och vilka fina bilder man hade kunna fota.

Står tryggt kvar med båda fötterna på Jorden och  beskådar detta  äventyr uppåt istället. Lägger ut lite jordnära bilder när dom kommer upp i skyn, bara det inte är för kallt för dom. Just nu -21,5 .

Huvudsaken är väl ändå att ryggen mår bra... Livet leker idag och jag känner mig nästan pånyttfödd. Lite stel på morgonen men ingen värk så jag har attackerat fönstrena i köket. Nyputsat och fräsht med nya gardiner. Blommorna har också fått sig en rejäl dusch och finputsning. Ska dricka upp kaffet för att sedan åka till affären och röja bland matvaror så jag kan laga tacos som jag lovat barnen vid ett svagt ögonblick i morse. Hoppas denna energi håller i sig nu resten av dagen för av erfarenheter tidigare så kan den ta slut lika fort som den kommer...

Inte nog med att det är svinkallt ute ( -20 ), det snöar också. Var tvungen att ta en Tiparol innan jag åkte till stallet på dan. Kunde knappt röra mig men hoppades att den lilla tabletten skulle se till att det blir fart
på " gamlingen " ( 37 år men känns som 97 !!!!!!! ). Joooodå, än finns det hopp. Efter nästan en timma blev det riktig sprutt i rygg och ben och höet svischade in i IKEA-påsarna lekande lätt, nästan iaf hihihi.
Hem sedan och förbereda middagen.
Har precis en fläskpannkaka som ser ut som ett månlandskap i ugnen. Ingen risk att det blir en kompakt och tung kaka här inte. Vill ni ha recept på den så kika in på hemsidan ( ska skriva in receptet ikväll ). Supersmarrig, jag lovar.


Om du hade frågat mig för 3 veckor sen om SOLSIDAN, så hade jag ryckt bara på axlarna. Hade inte ens hört talas om den serien tidigare. Tydligen har de flesta bekanta följt serien när den gick redan förra året ????!!!!
Hur kan man bara ha missat att varken se eller höra talas om den???????

NU VET JAG tack vare ett par bekanta som lånade förra årets serier på dvd åt oss. Hela familjen har vid minsta lilla  tillfällen senaste tiden suttit på rad i soffan och skrattat åt Solsidan ...avsnitt efter avsnitt.
Jaaaa, den där Ove. Behöver nog inte säga nå mer om honom mer än att det krävs nog lååååång stubin för att ha honom som granne.


Gillar inte måndagar men att lyssna på en bra låt är en bra början på dagen. Och gissar  att det lär bli några extra idag för ute är det -22, så jag går inte utanför dörren mer än nödvändigt.



Igår bakade jag och barnen ljuvligt goda äppelmuffins. Receptet fick jag syn på i senaste nummret av
Grannliv ( Granngårdens ).
Måste absolut dela med mig av det för dom som inte får den tidningen. Receptet nedan är redan 3-dubblat för annars skulle det bara bli ca.10 st i originalreceptet och det är trist att baka och allt tar slut direkt... Nu blir det mellan 25-30 st.

3 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjölk
150 g margarin
4,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker

1 dl socker och 3 msk kanel ( som äppelklyftorna ska rullas i )

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölk och margarin. Rör ned resten av ingredienserna och häll i muffinsformar. Tryck ner en äppelfklyfta i varje form och grädda mitt i ugnen ca 10-13 minuter i 180°.

Tänker inte skriva så mycket mer, men jag tror bilderna säger mer än ord och kanske längtar man lite extra till sommaren.

Especial i det gröna

Sen sommarkväll


Blir irriterad på mig själv som vissa dagar varken hinner eller orkar skriva, och sen när jag väl är framför datorn så vet jag inte i vilken ordning jag ska börja.... Dagens måsten ELLER vad som hänt sen jag sist bloggade.

Idag börjar jag med om GÅRDAGEN ( somnade på soffan igår kväll ).
For till stallet kl 09 för hovis skulle komma vid 10. Mycket som ska flyttas undan så hovis har gott om plats, och just nu tar allt lite längre tid när man är vig som ett jordspett. Mer belysning så skarvsladdarna måste dras fram, slapp turligt nog mockningen för det hade skötarna fixat redan på morgonen. Självklart hade jag också tagit med kaffe och bullar så hovis får en liten välbehövlig paus mellan arb.passen. När alla var nyverkade och skodda strax efter 12 , återstod att flytta tillbaks grejerna på sina platser och bort med sladdarna. Sedan fyllde jag alla höpåsar ( 16 IKEA påsar och 6 stora) ståendes på knäna. Vilken j....r tur att bara ryggen är paj hahaha.
Allt var klart kl 14 och efter 5 tim i stallet så var det skönt att komma hem och ta en liten " ryggsträckare " medans barnen tittade på tv.

RSS 2.0
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...